2 september – 25 november 2018, Ed van der Hoek

Soms is een net andere kijk op de wereld genoeg om in een vrolijke gemoedstoestand te raken. Net dat beetje absurdisme, dat tikkie gekte spreekt een bepaalde groep mensen wel aan.

Honden en katten in klassieke auto’s is een combinatie die in de kunst niet zo gek vaak voorkomt. En toch als je het ziet lijkt het de gewoonste zaak van de wereld. In ieder geval in de wereld van Ed van der Hoek.

Ed studeerde tekenen, grafiek en schilderen aan de Rotterdamse Willem de Kooning-academie in de jaren 1991 tm 1995. Hij is full-time beeldend kunstenaar sinds 1999. Vanaf dat moment begonnen de honden-in-auto’s schilderijen internationale aandacht te krijgen. Als men Ed vraagt hoe dit thema zo tot stand is gekomen is het antwoord : Mijn jeugd was vol met beelden van auto’s en honden. In ons dorp Oostvoorne was een uniek autostrand en veel hondeneigenaren namen hun honden uiteraard mee naar dat strand. Zo ook mijn ouders die eerst onze dalmatiër en jaren later twee Kleine Munsterlanders hadden. Deze beelden van die honden in de auto’s die mijn ouders in de loop der jaren in hun bezit hebben gehad staan op mijn netvlies geëtst. De kenmerkende spiegelende onderkant van zijn schilderijen staan symbool voor dat natte autostrand.

Gaandeweg zijn loopbaan kwamen er steeds meer opdrachten van particulieren die hem vroegen hun specifieke auto’s en huisdieren te laten portretteren. En zo is de collectie gestaag gegroeid. Vasthoudend aan zijn stijl, begonnen steeds meer mensen zijn werken van kilometers ver te herkennen.

Voornamelijk schildert Ed zijn werken op het formaat 100×100 cm. Naast het originele werk zijn er van die opdrachten en dat originele werk kaarten en prints verschenen. Dat is over het algemeen iets vriendelijker voor de portemonnaie, maar zijn niettemin ook aardige verzamelobjecten aan het worden. Leuk om te vermelden zijn de speciale uitvoeringen van deze kaarten op kleine 18 mm dikke plankjes van 14×14 cm. Daarmee kan weer een meerluik of een blok samengesteld worden. Kortom keuze te over bij deze veelzijdige kunstenaar. Veelzijdig maar altijd op en top “Ed”. Kom kijken in galerie de Bisschop in Hummelo. Goed voor in ieder geval een glimlach!